2016. június 24., péntek

The beginning of the end

Én egy pillanatig nem hittem el, hogy a Brexitből bármi lehet. Tegnapelőtt beszélgettünk az egyik angol fordítóval, aki azt mondta, nagyon nem egyértelmű, hogy mi lesz a népszavazás eredménye, mert az idősek túl patrióták ("nekünk Brüsszel ne mondja meg"), a fiatalok túl szemellenzősek ("nem kérünk bevándorlókat"), és egyik réteg sem azt nézi, hogy mit veszít, hanem hogy mit nyer. Végülis ez érthető, nettó befizető országként az Egyesült Királyság, ha csak azt nézzük, mennyi pénzt adott eddig a szegényebb EU-országoknak, biztosan jól jár. Sokan írják, hogy a többi EU-tagállam helyett inkább a saját egészségügyi rendszerét kellene finanszíroznia, ez egy teljesen valid álláspont. 

De hogy lehet a 21. században azt mondani, hogy fontosabb az önállóság, mint az együttműködés? Hogy lehet hátat fordítani Európának? Azt el se merem képzelni, hogy érezhetik magukat azok a britek, akik a maradásra szavaztak, bár a FB-n látom pár ismerősöm kiírását, és egyelőre még senki se bontott pezsgőt. 

Hogy lehet lemondani mindarról, amivel az EU jár, az Erasmusról, az összetartozás érzéséről*?

forrás

*Persze én - nyilván hibásan - abból indulok ki, hogy ezeknek a feature-öknek a britek eddig örültek. 

2 megjegyzés:

  1. Szia! En Angliaban elek es en nem hiszem, hogy az angolok erosebben kotodnenek Europahoz, mint a tobbi angolszasz orszaghoz. Ugyan nem ide jartam egyetemre, de nagyon ritkan talalkozok olyanokkal is, akik az Erasmussal eltek volna (vagy akar hallottak rola). De ez tul nagy tema. Londonban teljes a kaosz, a londoniak nagyon megvannak rendulve. Traumatikus elmeny, teljes a kiszamithatatlansag. Nekem konnybelabadt a szemem tegnap reggel (8 eve lakom kint), azt hittem hulye vagyok, de aztan hallottam nagyon sok hasonlo reakciorol. Nekunk az EU egy remeny, igeret, elkotelezodes volt Europa fele, osszetartozas, stabilizacio. Ugy latom nagyon keves angol latja ugyanezeket az ertekeket az unioban. Dehat ok sose feltek provokativok lenni (bar meg kell hagyni, sokakat csak tudatlansag vezerelt). En felek, az unio szet fog esni es szinte biztos gazdasagi valsag lesz es valoszinu nem csak Angliaban. Tortenelmet irunk es fel nem tudom fogni, hogy sokakat ostoba es megfontolatlan indokok vezereltek (nyilvan tobbeket nem, de vannak, akiket -sokakat- igen).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, hát hajmeresztő ez az egész. Nekem a kint élő magyar ismerőseim mind mesélik, hogy az angol kollégáik/vendégeik nemhogy nem értenek egyet az out-tal, de bocsánatot is kértek tőlük érte... Kíváncsi vagyok, mi lesz a már két és fél millió (vagy több) ember által aláírt petícióval.

      Törlés