2017. május 14., vasárnap

amúgy

Amúgy nincs sok izgi történés a munkahelyi kalandokon kívül. Az utóbbi időben mi mindent csináltunk, amiről nem írtam?

- leadtuk az adóvisszatérítős papírt (décompte annuel) - Kíváncsi vagyok, ebből mi fog kisülni, az egyetlen reakció a helyi NAV részéről egyelőre, hogy mindkettőnknek le kellett volna adni mindkettőnk éves fizetéscéduláját (csak a sajátunkat küldtük el okosan, pedig a papírt ki kellett tölteni saját magunkra és a házastársra vonatkozóan is), ezt pótoltuk kb. egy (?) hete, azóta semmi. Az kiderült még korábban, hogy adóbevallást itt csak akkor érdemes csinálni, ha valamit az ember levonathat az adóalapból vagy visszaigényelhet, pl. ha gyereke és/vagy saját ingatlana és/vagy autója van, de egyébként ha Luxemburgban él és dolgozik, akkor nem kötelező, ha viszont külföldön él, de itt dolgozik, és a házastársával együtt vagy egyedül a keresetének legalább valamekkora hányada, amire nem emlékszem, nem innen származik, akkor is kötelező, szóval a lényeg, hogy nekünk nem kell, és hacsak nem költözünk át Francia- vagy Németországba vagy Belgiumba, akkor soha nem is fog kelleni, maximum érdemes lesz. A décompte annuel is csak érdemes, de nem kötelező, mert az adót 12 havi munka alapján kalkulálják, ezért ha valaki év közben kezd el dolgozni, akkor több adót fizet, mint kéne. Majd meglátjuk, mikor és mennyi pénz jön vissza. (Most csekkoltam a netbankot, egyelőre 0,00€-t kaptam a NAV-tól.)

- itt voltak Virágék április utolsó hétvégéjén, és Dinant-ba (BE) kirándultunk, nagyon szép időnk volt:- elmentem egy igazi kórus-meghallgatásra április végén :) A Choeur de Chambre du Luxembourg (CCL, luxemburgi kamarakórus) keresett hat külsős tagot egy júliusi koncert erejéig. Long story short, nem kerültem be, mert nem tudok eléggé kottát olvasni, de ettől még nagyon pozitív élmény maradt, mert egy Mendelssohn 42. zsoltárját kellett blattolni (a karnagy zongorázott és énekelt hozzá), és én még ilyet sose csináltam, ahhoz képest viszont nagyon jól ment, és mondta a karnagy, hogy nagyon jó technikával éneklek, és hogy amúgy mezzó vagyok, nem alt (mondtam neki, hogy egy vegyeskarban sajnos hiába, de amikor van alt 1, akkor azt szoktam énekelni). :)

- állandóan járunk futni meg kirándulni/sétálni hétvégén meg esténként, és megint nagyon hosszúak lettek a nappalok, 10-kor még nincs teljesen koromsötét, olyan jó! :) Válogattam pár képet az elmúlt hetekből (az utolsó négy tegnap készült):


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése