2017. július 6., csütörtök

fekete fekete fekete

Előre is bocsánat mindenkitől, de egyszerűen muszáj ideventillálnom, hogy mennyire határtalanul elkeserít és megijeszt, ami otthon folyik (és most komolyan majdnem áthúztam, hogy otthon, és azt írtam helyette, hogy Magyarország). 

Az a helyzet, hogy én nagyon szeretnék hazamenni egyszer. Ebben egyre biztosabb vagyok. Sőt, még mielőtt nyugdíjasok leszünk, mert nem akarok állandóan kimaradni a barátaim és a családtagjaim életéből (és halálából). Rettenetes annak még a gondolata is, hogy egyszer úgy veszítsek el bárkit, hogy alig voltam ott személyesen az életében. Pedig ha nem költözünk egyszercsak haza, vagy mindenki ide, akkor ez fog történni. És most még az arányok úgy állnak, hogy sokkal többet voltunk együtt személyesen, mint nem, de ha elég sokáig maradunk külföldön, akkor az lesz a normális, hogy csak virtuálisan vagyunk ott egymásnak, két külön világban élünk, ha az értékrendünk azonos is, és ha tudunk is nagyjából egymás életéről. Ez nekem nem elég, és remélem, hogy soha nem is lesz elég, és mindenki, aki otthonról olvas, ezt nyugodtan vegye magára. <3 #kicsimmelszentimentálisba
Lehet itt barátokat keresni, meg jófejkedni a kollégákkal, kórusban énekelni, de nem ugyanaz, nem tud ugyanaz lenni, persze szűk két év alatt az ember nem ereszt gyökeret sehol, ezt talán elfogadhatjuk általános igazságként. De bazi nehéz gyökeret ereszteni, és nem is tudom, lehet-e, érdemes-e, akarok-e. Én akkor is reflexből Magyarországot mondom válaszként, amikor elmegyünk nyaralni és megkérdezik a hotelben, hogy honnan jöttünk. Nincs kimondott honvágyam, de mindenképp erősödött a magyar identitásom, mióta nem vagyok otthon, lehet persze, hogy ez teljesen természetes, csak nem tudom, sose volt rá precedens. A gyökéreresztésre visszatérve, szerintem én elég sokat teszek azért, hogy ide tartozzak, de itt Luxemburgban baromi nehéz barátokat találni. Mindenki külföldi, amit nem cserélnék el semmire, de emiatt az egész ország egy átjáróház, és például ha egy kollégám elmegy, az azt jelenti az esetek 90%-ában, hogy elköltözik egy másik országba, szóval nem lehet igazán kötődni senkihez. És persze, nincsenek is lekötetlen vegyértékeim, mert az otthoni barátaim a barátaim maradtak, sőt, szóval nem helyettük keresek mást, és simán lehet, hogy emiatt nincsenek itt új barátaim. Vagy csak még nincsenek. Ja, és innen üzenném a kételkedőknek, hogy lehet magányosnak lenni úgy is, ha az ember nem egyedül adja határátkelésre a fejét. Sajnos lehet. Igyekszem elfoglalni magam persze, de az egyedül töltött esték nem a kedvenceim.

De eredetileg nem is erről akartam írni, hanem arról, amit azzal kapcsolatban érzek, ami otthon folyik (mennyi alárendelés!). Félelmet. Viszolygást. Értetlenkedést. Undort. Félelmet. Ja, ez már volt. Az, hogy az én szüleim, ismerőseim, barátaim stb. adóját a kormány arra költi, hogy egy teljesen egyértelműen antiszemita plakáttal árasztja el az országot, hát ez minden eddiginél rettenetesebb. Mindezt egy olyan országban, ami a mai napig nem számolt el a holokausztban való részvételével, és ahol még mindig a szőnyeg alá söprés és az ellenségkép-kreálás az első számú problémamegoldó módszer. Hátborzongató, ahogy a vezetés pontosan tudja, mivel kell etetni az istenadta népet, amit persze rengetegen boldogan megkajálnak, elég csak egy bármilyen 444.hu vagy index.hu cikk alatt a kommenteket elolvasni. Nem lehet ép ésszel felfogni, hogy 2017-ben bárhol a világon, de pláne, ahol volt már precedens (!!!!!), az antiszemitizmust állami szinten lehet művelni. És akkor most csak a Soros-plakátról beszélek, a többi 32846723434374356456564 dolgot meg se említem. Egyszerűen borzalmas, szörnyű, rettenetes, undorító, plusz az összes többi jelző, amik most szerencsére nem jutnak eszembe. 
És akkor mindeközben az ellenzék minden reggel azt nyilatkozza a Klubrádióban, hogy ráérnek még eldönteni, ki legyen a jelölt, mi legyen a program, egyáltalán legyen-e, ejráérünkarramég, mire észbe kapnak, rég módosítva lesz az alaptörvény úgy, hogy ne indulhasson az, akin van sapka. Meg akin nincs.

Na, szóval például ezért nem tudunk egyelőre hazamenni, és ezért kell egyelőre megelégednem az otthoniak virtuális verziójával a 3D-s helyett. Köszi, Viktor, köszi, kapdbe

Köszönöm, hogy elmondhattam.

9 megjegyzés:

 1. Az ellenzék egy mocskos kollaboráns banda,akiknek a nagy része kap annyi pénzt a Fidesztől, hogy kényelmesen munka és felelősség nélkül elvan. Sajnos ez még sokáig tart és egyre szomorúbb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Még az is lehet, hogy így van, fogalmam sincs, nem látok bele, az viszont biztos, hogy ahol kilenc hónappal a választások előtt nem látszik egyértelműen, hogy akkor mi is lenne az alternatíva (párt, jelöltek, program), ott két héttel előtte se fog.

   Törlés
 2. Ezt az antiszemitizmus dolgot, jó lenne ha megbeszélnéd a Netanyahuval!

  "On Netanyahu’s Orders: Israel's Foreign Ministry Retracts Criticism of anti-Semitism in Hungary and Strongly Attacks Soros"

  "A day after Israel’s ambassador harshly called on the Hungarian PM to remove posters against the Jewish billionaire, the Foreign Ministry backtracks, says Soros constantly undermines Israel’s governments"

  www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.800437

  Lehet, hogy ő is antiszemita?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sose állítottam, hogy Soros tökéletes ember, akit piedesztálra kell emelni, de álnaivitás azt hinni, hogy a fideszhívők nem az utálnivaló zsidó bankárt fogják látni benne, aki minden rossznak okozója. Ha nem ez lenne a cél, a plakát tételesen felsorolná azokat a tényeket (!), amelyek Soroshoz köthetőek és amelyek miatt Magyarország eddig rosszul járt, nem pedig sommásan kijelentené, hogy ő a gonosz.

   Törlés
  2. + nem feltétlenül kimondottan antiszemita szándékkal készültek azok a plakátok, de elég egyértelmű, hogy fideszék már rég nem valami ideológia mentén kormányoznak, hanem abszolút opportunista módon. Ha be lehet vonzani néhány száz-ezer szavazatot azzal, hogy egy plakátnak antiszemita értelmezése is lehet, akkor ők ilyen plakátokat fognak gyártani.

   Törlés
  3. Jaj meg még egy dolog: Izrael kormánya =/= minden zsidó

   Törlés
 3. Amíg nem akad köztünk egy megfelelő karizmával rendelkező becsületes ember, aki vezetni képes az országot, mi pedig követni őt addig sajnos nem fog változni semmi. Én még reménykedem, mert a remény hal meg utoljára, valószínű velem együtt.

  VálaszTörlés
 4. Teréz ! Remélem nem azt gondolod Te is mint sokan , hogy a "pillanatnyi vezéren" kívűl nincs alkalmasabb honfitársunk aki tisztességes miniszterelnök lesz és a köz javátakarja + szolgálja nem talpnyalóit kápráztatja + gazdagítja hogy hatalomához asszisztáljanak miközben a népet kisemmizi???

  VálaszTörlés
 5. Nem tudom, van-e még olyan, magát értelmesnek valló ember az országban, aki ezt a plakátháborút komolyan veszi. Mind mondanivalóban, mind grafikai megvalósításban siralmasak. (Vagy inkább nevetségesek?)

  VálaszTörlés