2020. január 2., csütörtök

2019

Hát ez jó intenzív év volt. 
Nézzük először, hogy a fogadalmaimból mit sikerült megtartani:

1. Fogyás - részben magamnak, részben a körülményeknek köszönhetően novemberre sikerült beérnem 80 kiló alá, évek óta először, úgy, hogy március végén, Hongkongból hazaérve majdnem 90 voltam. 

2. Körömrágás befejezése - szerintem ez sose fog menni. Odáig legalább már sikerült eljutnom, hogy a kezeim nagyjából vállalható állapotúak, és vannak időszakok, amikor se a körmömet, se a körülöttük levő bőrt nem rágom, de aztán megint mégis. Inkább elengedem.

3. Zöldebb háztartás - elkezdtünk külön zöld szemetet gyűjteni, átálltam kotyogósra Nespressóról, és gyümölcsöt/zöldséget most már az esetek 80%-ában saját (textil)zacskóba veszünk. A maradék 20%-ban elfelejtük a saját zacskót vagy váratlan a vásárlási lehetőség és nincs nálunk. A nemgyümölcs/nemzöldséget a fenti kivételektől eltekintve eddig is mindig saját zacskóba vettük. Bőven van hova fejlődni.

4. Több kirándulás - kimutatásom nincs, de szinte minden hétvégén kirándultunk, és amikor elutaztunk, akkor is volt mindig túra a városnézés mellett. Szerintem ezt bőven teljesítettük, jó volna tudni, hány km-t mentünk összesen. 

Mi minden történt idén? 

Természetesen utaztunk. Év elején Bordeaux, majd Hongkong, aztán két túrázós hosszúhétvége a Vogézekben... a legszuperebb a bretagne-i roadtrip volt júliusban... aztán hosszabb szünet után novemberben voltunk Palermóban, közvetlenül karácsony előtt pedig visszatértünk Mallorcára, ahol sikerült fürdeni is a 16 fokos tengerben! 

elememben: épp tolmácsolok az ifjú párnak a bretagne-i esküvőn (fotó: Charles Seguy)
"Tízévesek lettünk" B-vel májusban - erről egyébként őszintén szólva meg is szoktam feledkezni, és most is csak a majdnem kész posztot átolvasva jutott eszembe, mert annyira evidens, hogy vagyunk, hogy így vagyunk, hogy nem gondolok rá (nem Rá) külön. Pedig azért megérdemli a kapcsolatunk, sőt. <3 

Volt egy hihetetlenül katartikus koncertünk az Eurocanticával június végén, bármikor újracsinálnám akárhányszor. 


Meghalt a nagymamám július végén, de a halálánál sokkal megrázóbb és szomorúbb volt, amikor hat héttel korábban kórházba került, és amilyen iszonyatosan gyorsan leépült. Kezeletlen, ki tudja, mióta eltitkolt mellrák. Szerencsére három héttel a halála előtt haza tudtam ugrani elbúcsúzni. 

Végre sikerült munkahelyet váltanom (január végén jár le amúgy a próbaidőm). Az életminőségem összehasonlíthatatlanul rengeteget javult augusztus elseje óta. Nyugi van és főleg, értelme van annak, amit csinálok (vagy ha nem is konkrétan annak, amit csinálok, de a nagy egésznek, aminek része vagyok). Több a szabim, több a szabadidőm, több a fizetésem. De ezeket én őszintén szólva bónusznak tekintem amellett, hogy a munkámnak van értelme. Ja, és franciául beszélek a nap legalább 60%-ában.

Október elején egy nagyon kedves barátnőm esküvőjén voltam koszorúslányasszony életemben először (hetedmagammal). :D 

ropjuk az ifjú férjjel
Novemberben 30 lettem. Őszintén szólva abszolút nem érzem a mérföldkő-jelleget. Annyi, hogy megváltozott a bankszámlám számlavezetési díja (lett). :D 

Sportrovat: a túrázásokon kívül augusztusban és szeptemberben elég intenzíven futottam, illetve biciklivel jártam munkába, ezekhez majd igyekszem visszatérni jövőre idén.

Elkezdtem németet tanulni teljesen kezdő szintről, most jön az A2.2-es tanfolyam január végétől. Nem vagyok maradéktalanul elégedett (a tanárral), de az alapvető hiányosságaimat többnyire sikerült kipótolni. (Érteni eddig is sokat értettem, de nyelvtani ismeretek hiányában az önkifejezésem, mondjuk úgy, hagyott maga után kívánnivalókat.)

Ötvenhat könyvet olvastam (félbehagyottak incl.) idén, arányában a legtöbbet egyértelműen Jodi Picoulttól (ennek örömére igazán megnézhezném, hogy kell ejteni a vezetéknevét). Az év másik felfedezettje Virginie Grimaldi, aki inkább limonádéban utazik, de szerencsére inkább elgondolkodtatóbb témákat dolgoz föl, elsősorban női sorsokat. 

Elég sok Netflixet néztem. A legkedvencebb kedvencem a The Crown lett, nem utolsósorban a brit akcentus miatt (a cselekmény tulajdonképpen csak másodlagos), nagyon jó volt még a Sex Education, a Kominsky Method, a Grace and Frankie, a Working Moms... a Friends from College elment, a Shtiselt csak azért néztem végig, mert ortodox zsidókról szól héberül, elég sok részt megnéztem a Good Wife-ból meg az Orange is the New Black-ből, de egyik se kötött le hosszútávon (meg demotivál, hogy mindkettő ötszáz évad, hát igen, komoly problémáim vannak), karácsonykor megnéztem a Home for Christmas minisorozatot, jó volt, és főleg gyönyörűszép a főszereplő csaj! 

Volt barátnőzés, családozás Luxembourgban és Budapesten, többször is (sose elég). Az évet is így zártam, és szuper volt. 
...
...
...
...
... 

És hát az év vitathatatlanul legfontosabb, legjobb és legnagyobb híre, hogy júniustól hárman leszünk. :))))

Szóval mondhatom, hogy tavaly teljesült a legnagyobb és a második legnagyobb kívánságom is (a második legnagyobb az új munkahely), és emellé minden más csak extra. A veszteségek oldalán ott van nyilván a nagymamám, és hogy a dédszülőséget egyik nagyszülőm se érhette meg már terhességként se, de én tudom, hogy tudnak róla és örülnek, sőt, a Ded a nagymamám temetése után pár nappal fogant... véletlenek márpedig nincsenek. ;) 

24 megjegyzés:

 1. ó, hát így ismeretlen olvasóként is úgy örülök, az instagram poszt óta nagyon-nagyon drukkoltam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nagyon köszönöm/jük! (teljesen véletlen, de annak a posztnak a másnapján tudtam meg, hogy terhes vagyok, ezt is elég sorsszerűnek éreztem :))

   Törlés
  2. Én is napok óta szeretnék már gratulálni és pont verkához hasonlóan éreztem! Sok örömöt meg egészséget nektek!

   Törlés
  3. Nahát :) köszönjük!

   Törlés
 2. Gratulálok :) Amúgy a terhesség bejelentése nem para a próbaidő lejárta előtt? Engem legalábbis Németországban, ahol dolgozom, azzal riogattak, hogy próbaidő alatt simán felmondhatnak, ha szemétkedni akarnak a terhesség miatt. Nem paráztatni akarlak, csak érdekel, hogy Luxemburgban ez hogy működik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Nem, egyáltalán nem csináltak ügyet belőle, sőt mondta is a hr-es, hogy ne aggódjak a próbaidő miatt, csupa pozitív visszajelzést kaptak rólam a főnökeimtől. Megvárhattam volna amúgy a bejelentéssel a próbaidő végét, de mivel itt 8 héttel a szülés előtt kezdődik a gyes, és addig kell találniuk a helyemre valakit, ez nem lett volna túl sportszerű.

   Törlés
  2. Illetve úgy tudom, a terhesség bejelentésétől a gyes végéig védett vagy (itt legalábbis).

   Törlés
 3. Itt hat héttel a szülés előtt kezdődk az Elternzeit, ez hasonlít. Mennyi ideig jár a gyes?
  Azért ez megnyugtató, hogy jól fogadták, nekem pont a fent említettek miatt egy látens félelmem, hogy próbaidősként terhesen hogy lehet ezt bejelenteni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szülés után 12 hétig, és utána (ha két szülő van a családban) kötelező szülői szabadság van, amit különböző konstrukciókban lehet kivenni. Tervezek erről majd egy posztot amúgy, mert teljesen más a rendszer minden szempontból, mint otthon.

   Törlés
 4. Véletlenek tényleg nincsenek... és most már értem a szokásosnál is vigyorgósabb selfijeiteket! Gratula!♥️

  VálaszTörlés
 5. Éreztem a nagy hírt, Vera!😁 Nagyon örülök Nektek. Micsoda év lesz! 😍 Ja, és az utazós felsorolásból... Marokkó nem maradt ki? Vagy már keverem az éveket?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! :)
   Nem, Marokkó 2018. november végén volt (nekem is közelebbinek tűnik).

   Törlés
  2. Lecsekkoltam, valóban. :-) Publikus az instád? Lehet csatlakozni?

   Törlés
  3. Nem publikus, de lehet :)

   Törlés
  4. Küldesz egy kontaktot? :-)

   Törlés
  5. Itt jobbra ha bármelyik insta-képre kattintasz, látni fogod a felhasználónevem, de amúgy veratordai :)

   Törlés
  6. Mobil verzióban nincs ilyen :-) de most átváltottam pc verzióra és látom. Küldtem is egy requestet.

   Törlés
 6. sok szeretettel gratulálok a babához! :*

  VálaszTörlés
 7. Kicsit késve olvastalak, de nagyon őszinte szívvel gratulálok! <3 :)

  VálaszTörlés