2020. július 8., szerda

lazac és A/4-es papírlapok [Nagyon Hosszú Poszt]

Ennél jobban nem tudnám jellemezni ezt a szűk hatnapos kórházi tartózkodást. Hihetetlen volt a disszonancia a luxus és a tök praktikátlan, sőt sokszor kényelmetlen megoldások között. Összességében az élmény teljesen pozitív, csak vannak benne érthetetlen momentumok. 

Először összefoglalom röviden (lol) a szülést. Jún. 22. hétfőre voltam kiírva, és aznap a dokim úgy döntött, csütörtökön indítsák meg a szülést, mert a bébi feje még mindig nincs beékelődve a szülőcsatornába, és nem tűnik úgy, hogy ez magától változna. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az ilyen esetei 90%-ban császárral szoktak végződni, de szeretné megadni nekem a lehetőséget a természetes szülésre, úgyhogy többféle gyógyszerrel fognak próbálkozni, aztán meglátjuk, "stay positive". Amellett, hogy eddigre már eléggé frusztrált voltam és nagyon kíváncsi a kisfiunkra, meg türelmetlen, szóval elméletben már szerettem volna szülni, azért kicsit megriadtam az indítás és a potenciális császár gondolatára, még ha - ismétlem: elméletben - egyikkel se volt bajom, sőt, napokkal korábban én magam mondogattam a barátnőimnek, hogy tök jó lenne, ha felmerülne az indítás, akkor legalább tudnám, mikor szülök. Azért igyekeztem a jó oldalát nézni (igazából nincs is neki rossz), és az indítás előestéjén elmentünk "randizni" egy "utolsót" (nem annyira szeretem ezt a drámai megközelítést, de azért az világos, hogy úgy már sose leszünk kettesben, ahogy D. érkezése előtt), majd csütörtök reggel izgatottan bevonultunk a kórházba cuccostul... 


... hogy aztán másfél órával később újra otthon legyünk, ugyanis (valószínűleg a közelgő hidegfront miatt) telt ház volt a kórházban és egyszerűen nem volt üres szülőszoba. Ezt akkor még nem tudtam, de utóbb kiderült, hogy a mindenféle vizsgálatok és beavatkozások a szülőszobán zajlanak, amúgy meg az ember, amíg vagy nem kap epidurált, vagy nincs már a kitolási szakaszban, az osztályon levő szobában vagy a folyosón vagy ahol akar, ott vajúdik. Szóval mivel az indítás gyógyszeres beavatkozást jelent, én a szülőszobán kezdtem volna, de nem volt hely. Mindenesetre csináltak egy ctg-t, ami tökéletes lett, és mondták, hogy nagyon sajnálják, de inkább menjünk vissza másnap, mert annak semmi értelme, hogy potenciálisan parttalanul várakozzunk ott bent. Nem vettem túl jó néven, de legalább tudtam aznap napközben még aludni egy kicsit (már amennyire a kánikula hagyott). Mindegy, legalább kitapasztaltuk, hogy hol (nem) kell parkolni. 

az egyik szülőszoba a hatból
Pénteken tehát csapó kettő. A folyamatot magát nem részletezném, a lényeg, hogy másfél napig próbálkoztunk, hogy természetes szülés legyen a vége (illetve az eleje :)), aznap reggel 8-kor kaptam az első gyógyszert, délután ötkor egy másodikat, szombat délelőtt 11 körül folyt el a magzatvíz - valahogy ez nekem egy nagyon szürreális momentum volt, csak álltam a kórház folyosóján B.-re támaszkodva és röhögtem percekig -, aznap este 6 felé kaptam végre epidurált (egyre nagyobb híve vagyok a nyugati orvostudománynak, csodálatos érzés, amikor 35 óra masszív vajúdás után nem fáj semmi és tudok aludni is), de az összehúzódások elkezdtek ritkulni és enyhülni, és bár kaptam oxitocint is ennek ellensúlyozására, semmi előrehaladás, úgyhogy vasárnap hajnali 3/4 1-kor a szülésznő felhívta a dokimat, hogy próbálkozzunk-e még vagy császár, és a dokim azt mondta, ne kínozzuk D.-t ott bent, legyen császár. Ezen a ponton ez nekem óriási megkönnyebbülés volt, és azt hiszem, a lelkem mélyén végig erre vártam. Azóta se tudom, jó volt-e, hogy előre tudható volt, hogy jó eséllyel császár lesz a vége: egyrészt így egyáltalán nem ért csalódás, nem éltem meg kudarcként, másrészt viszont az biztos, hogy ez a mindset nem segítette elő a természetes szülést. De ugye sose fogjuk megtudni, mi lett volna, ha nem tudom előre, ha nem indítanak, ha tovább próbálkozunk szombat éjjel... Szóval vasárnap hajnali 3/4 1-kor fel- és behívták a dokimat, visszajött az aneszteziológus, akitől pár órája az epidurált kaptam, elmondták, mi fog történni, B. kapott műtősjelmezt, és már toltak is át a műtőbe. Egy szülésznő odaült a fejemhez, és folyamatosan tartotta velem a szemkontaktust, mondta, hogy szóljak, ha fáj, és főleg lélegezzek mélyeket, és számolt vissza, hogy még egy perc, amíg kint lesz a baba, még 30 másodperc, még tíz... B. közben ott ült mellettem, és úgy szorítottam a kezét, mint az őrült, és éreztem, hogy rángatnak, meg húznak ki belőlem valamit, illetve hát valakit, és a valaki 01:09-kor felsírt! Sajnos ebben a pillanatban nem láttuk, csak hallottuk, de ez is bőven elég volt, hogy mi is felsírjunk. Odahozták megmutatni egy pillanatra, aztán elvitték azonnal a gyerekorvoshoz, de öt perc múlva már meg is kaptuk, és amíg engem összevartak (ami amúgy elég kellemetlen volt), ott volt végig a mellkasomon, és néztük, hogy tejóég, hát itt a mi gyerekünk, és milyen szép! Aztán volt két (arany)óránk az őrzőben, ott is ez volt a program. Meg hát azóta is. :D


B.-nek sajnos a járványprotokoll miatt a két óra után haza kellett mennie, de délelőtt 10-től este 8-ig utána mindennap bent volt. A bébik itt végig az anyjuk mellett vannak, kivéve két negyedórás vizsgálatot, amikor a gyerekorvos elviszi őket, és a kispapák mindennap jöhetnek látogatni. Ha nem lenne a járvány, ők is végig bent lehetnének. Csütörtökön délelőtt jöhettünk haza, kisebb kapkodást követően (alliterálva), mert ez szerda késő délután derült ki, és akkor még takarítani kellett itthon meg bevásárolni, de B. mindent megoldott. 

Na és akkor amiről igazából írni akartam, csak kellett a kontextus. Az egész kórházi tartózkodás során az volt a benyomásom, hogy törődnek velem és D.-vel (és B.-vel!) is, odafigyelnek, kérdeznek, megvárják a beleegyezésemet, kedvesek, türelmesek. Néhány példa: a szülési tervbe (eleve, volt ilyen, hogy szülési terv!) beleírtam, hogy légyszi, ha én nem vagyok ott vagy nem vagyok olyan állapotban, B.-hez angolul (vagy németül) szóljanak, ezt mondjuk az esetek egyharmadában be is tartották, volt, aki eleve angolul szólt hozzánk, volt, aki saját magát tolmácsolta franciáról, és volt, aki franciául kezdte, majd kérésre angolul folytatta, sőt olyan is, aki megkérdezte, franciául, angolul vagy luxemburgiul óhajtjuk-e lefolytatni a társalgást. A legtöbben azért nem engedtek a franciából (ők voltak azok, akik nem olvasták a szülési tervet). Aztán a császárt követő öt napban szinte minden nővérke megkérdezte, hogy éltem meg lelkileg a császárt! Ez borzasztó jól esett, mert hát megélhettem volna sokkal rosszabbul is. Azt is megkérdezték, van-e baby blues-om (van, 56-os jó lesz? haha), tudok-e aludni, stb. Amikor a második-harmadik nap már tartósan tudtam az ágy szélén ülni, megdicsértek, hogy milyen jó kondiban vagyok, meg nem mondanák, hogy császárral szültem. Mondjuk annak csodájára jártak, meg én magam is, hogy egyáltalán nem fáj(t) a hegem/hasam, a fölkínált fájdalomcsillapítókat az első három napban vettem csak be, és akkor is inkább preventíve, utána meg fokozatosan lejöttem róluk. Minden nővérke minden egyes alkalommal megkérdezte, van-e szükségem bármire, és többször elmondták, hogy nyugodtan hívjam őket, ha bármi van.
Nővérkéknek hívom őket, de igazából valahol a szülésznő és a védőnő keresztezése, mindenféle perinatális dologhoz értenek (szülésre való felkészítés, felkészülés, vajúdás, szülés maga, posztpartum, szoptatás, babadolgok, stb.). 
Az is ehhez a listához tartozik, hogy amikor még vajúdtam, rendszeres időközönként betapintásos vizsgálattal ellenőrizték az előrehaladást, de minden alkalommal megkérdezték, megengedem-e. Egyszer visszakérdeztem, hogy miért, mi van, ha nemet mondok? Mondta az aktuális szülésznő, hogy hát akkor nem nézi meg, ez abszolút az én döntésem.
Azt is ideveszem, hogy az epidurál beadása egyáltalán nem fájt, még csak kellemetlen se volt, mert az aneszteziológus mondta, hogy szóljak, amikor elmúlt egy fájás, és akkor abban a(z akkor épp három perces!) szünetben szúrja be, hogy ne legyen kellemetlen, hogy mozdulatlanul kell ülni közben.
A bébihez kedvesen nyúltak, beszéltek hozzá, nekem is elmagyarázták, mit csinálnak épp vele (pl. a hallásvizsgálatnál, amit ott végzett a hallász a szobában), mondjuk amikor a második (?) éjjel fölébresztették a legmélyebb álmából, hogy most márpedig enni kell, akkor azért ütni tudtam volna, de nem voltam abban az állapotban (mentálisan), hogy elküldjem őket a vérbe. De az alapvető jószándék és barátságos hangnem itt is megvolt, csak hát különböző iskolák vannak. A negyedik napon az egyik nővérke felajánlotta, hogy szívesen megfürdeti velünk D.-t, mert olyan nyugi van, hogy ráér és végig tudja asszisztálni az egész folyamatot.
A pozitívumok listáján még mindenképp szerepelnie kell a kórházi kajának, illetve a ténynek, hogy a vajúdás alatt végig rendesen lehetett enni, a szülőszobán pedig snackelni, és kellett is az energia még így is, hogy a kitolási szakaszig végül nem jutottam el. Szóval a kaja az olyan volt, hogy lazac, meg ráksaláta, meg narancsos kacsa, meg tabulé, minden ebédre és vacsorára négyféle fogásból lehetett választani (napi húsos menü, tészta - ez mondjuk mindennap bolonyai volt -, sajtos kaja, vega kaja), előtte leves, utána desszert és/vagy gyümölcs. Rideg, kegyetlen világ. 


A mérleg másik oldala a teljesen praktikátlan/érthetetlen megoldások, eszembejutási sorrendben: az osztályon egy- illetve kétfős szobák vannak, az egyfős (nekünk) nagyon drága lett volna, úgyhogy kétfősbe mentünk, és az első három napban volt is szobatársam, utána szerencsére egyedül voltam. De abban a három napban, hát, nulla személyes terünk volt, ráadásul a szobatársam feküdt az ablak mellett és nem hagyta kinyitni (mert ott volt az újszülött kislánya), és az egész tér rettenetesen szűk volt két családnak. Az első két napban ő a szoptatással, pelenkázással küzdött, én a fájásokkal, hallgattuk egymás nyögdécselését, jó volt. A két ágy között egy kb. másfél méter magas paraván volt kihúzva:


Az ágyból a konnektorok, az éjjeliszekrénybe épített hűtő és az ágytámla-távirányító gyakorlatilag elérhetetlen volt, utóbbi általában leesett, mert nem lehetett az ember keze ügyében rendesen rögzíteni. Érezzük az iróniát, hogy ahhoz, hogy visszakerüljön az ember keze ügyébe, lejjebb kellett volna engedni az ágyat. Szerencsére a harmadik-negyedik napon már le tudtam guggolni és fölvenni a földről. 
Ahogy az ablak a szobatársamé volt, úgy a "bébipult" az enyém: az én oldalamon volt egy konyhapult mosdóval és egy pelenkázóval, ami fölött volt egy melegítő-világító elem, bébifázás ellen - ha a szobatársam ott akart volna pelenkázni, konkrétan az ágyam mellé kellett volna állnia. (Nem ott akart, neki volt egy sima asztala.) 
De ami nekem a legérthetetlenebb volt, hogy egy A/4-es papírlapon kellett vezetni a bébi in- és outputjait (mikor evett, mennyit, mikor mit ürített), ami hát pont úgy nézett ki a hat nap végére, ahogy azt elképzelitek, ráadásul ugyanennek a lapnak a hátoldalára írta föl minden új műszakban az aktuális nővérke a telefonszámát, amin a szobatelefon nyomógombos készüléke segítségével el lehetett érni. Középkor. :P Ezekre simán lehetne egy kórházi appot fejleszteni... (Vagy egy meglevőt használni, rengeteg van.)
A szobához tartozó, amúgy tiszta és tágas wc-ben a wc-kagyló mellett nem volt hely a betétek, pelenkák tárolására (helyette a wc mögött, magasan a falban volt két polc...?!), a kuka pedig méterekkel arrébb volt, a mosdó alatt; én mindannyiszor gondosan odatettem a wc mellé, a takarítónők pedig mindannyiszor gondosan visszatették az eredeti helyére. A wc mellett volt ugyan kapaszkodó, de olyan szögben, hogy annál fogva ember föl nem tudja húzni magát ültéből. 
Ezek látszólag (és igazából nem csak látszólag) apróságok, csak pont azért szúrnak szemet, mert egyik se pénzkérdés (talán csak az appfejlesztés), de még ha az is lenne... ha valahol, akkor itt lenne pénz lóvéra.

És akkor az utolsó nap még az is kiderült, hogy a fiúknak kék, a lányoknak rózsaszín egészségügyi kiskönyv illetve "tgyás"-igénylőlap jár. Excuse me?...

De ahogy a poszt elején is írtam, összességében az élmény egyértelműen pozitív volt. Most már majdnem egy hete itthon vagyunk, ismerkedünk, gyönyörködünk egymásban. Tegnap pedig meg is ejtettük az első sétánkat hármasban. 


25 megjegyzés:

 1. Érdekes volt a luxemburgi beszámolód, visszaröppentett 42 évvel régebbre, fiam születésére (az akkor még) Nyugat-Berlinben, a francia megszálló csapatok Pasteur-ről elnevezett katonai kórházába, ahol ő is császrral született - de mondanom sem kell, hogy ég és föld volt a különbség az akkori és a mai szülések között! Legyetek boldogok!

  VálaszTörlés
 2. Örülök, hogy jól vagytok :) A legutolsó kép mindent visz a büszke mosolyotokkal.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó volt olvasni, tiszta öröm, hogy mindannyian jól vagytok, szépek és egészségesek! <3

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok, köszönöm (innen Budapestről), hogy leírtad, nagyon érdekes volt, hű, azok a kaják.
  Nagyon ügyesek voltatok, további sok boldogságot, és jó egészséget kívánok!!
  Szerintem annyira nem számít, hogy császár, vagy nem császár, véleményem szerint tökmindegy (egyet így, egyet úgy szültem).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi! szerintem is tökmindegy. de tudom, hogy van, akinek nagyon konkrét elképzelései vannak a szülésről. nekem szerencsére nem voltak :D

   Törlés
 5. Ezt tok izgalmas volt olvasni is! Örülök, hogy tudtatok nevetni is közben, es hogy jo volt a kaja (szamomra a lenyeg :) ).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi! igen, a kaja nekem is kardinális kérdés, de ezt sztem még egy nálam kevésbé gyomorközpontú ember is értékelte volna! :D

   Törlés
 6. Nagyon édes kis család vagytok, az az utolsó kép olyan szép! ❤
  Örülök, hogy alapvetően jó élményként maradt meg benned a vajúdás, szülés és a kórházi tartózkodás is. Szerintem is tök mindegy, hogy császár vagy nemcsászár, az a lényeg, hogy az anya és a baba is egészséges legyen!

  És a kaja, hát engem nem izgatnának az A4es papírfecnik sem, ha ilyen lenne itthon is a kórházi menü. 😋

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönjük :))
   az A/4-es lapok inkább csak érthetetlenek, zavarni nem zavartak, csak ez a kontraszt, hogy ilyen kajára van pénz, de közben meg papírlapokra írogatunk (a környezettudatosságról nem is beszélve).

   Törlés
  2. Persze, tök érthető a kontraszt, vagyis pont hogy érthetetlen. 😅
   Nekik is van még hova fejlődni, úgy tűnik. 😉
   De még inkább ez legyen, mint az itthoni szörnyűségek... IResként pl. sikerült sima fehérkenyeret adniuk, pedig jeleztem a diéta igényemet. Ja és laktózérzékeny is vagyok, erre kaptam egy nem laktózmentes joghurtot uzsira. Mindegy, egyszer kibírható, de többnapos kórházazás esetén azért eléggé idegesítő a helyzet.

   Törlés
 7. Drága Vera!
  "Pénteken tehát csapó kettő", nagyon viccesen írod :D
  "csak hallottuk, de ez is bőven elég volt, hogy mi is felsírjunk." és most én is. :)
  "csak kellett a kontextus", :D
  Óriási, hogy megkérdezték, hogy hogy élted meg és a baby bluest. :O (én Fr.o-ban szültem a fiamat, de tőlem nem kérdezték meg.)
  Óriási különbség volt a magyar és a francia császár, mert itthon rettenetesen fájdalmas, Fr.o-ban pedig a fájdalomcsillapítónak hála egyszerűen nem fáj. Döbbenet. De oké, nem mindent érthetek.
  A francia kórházi kaján én is ledöbbentem, ugyanígy volt, mint nálad, egyszerűen csak pislogtam, hogy mi az, hogy választani lehet?!?!?
  "lenne pénz lóvéra" :DDD, és igen, Luxiban van pénz lóvéra.
  Sok boldogságot kívánok mindhármotoknak!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :)) igen, amúgy mindenhol azt olvastam, hogy a császár utáni első felállás az rémálom, rosszabb, mint a szülési fájások, borzalom. Ehhez képest nekem csak baromira húzódott a hasam és úgy éreztem, fognom kell, hogy ne essen le, de fájni nem fájt, és a szüléshez meg pláne nem lehetett hasonlítani :D mondjuk azért is állítottak fel olyan hamar (kb. 4 órával a műtét után?), mert mondták, hogy még hat az epidurál, és úgy könnyebb lesz.
   A "van pénz lóvéra" az egyik barátnőm zseniális mondása, nem saját érdem!

   Törlés
 8. Hát egy hős vagy hogy ilyen jól viselted mire eljutottatok a császárig! És szuper hogy beengedték a férjedet (nekem semmiféle járványhelyzet nem volt és nem jöhetett be egyáltalán) ez a normális. Ezek a praktikátlaságok azért érdekesek, hogy valaki miért nem oldja már ezt meg? Ha lenne kérdőív ilyenkor "How did we do?" és be lehetne írni, milyen szuper lenne.

  Várom a köv. bejegyzést, mindig feldobnak a posztjaid (régen is olvastalak - mint "határátkelőt" csak nem kommenteltem, de szeretem a hozzáállásodat az élethez, meg a fotókat és az érzékletes leírásaidat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Sokan mondják ezt a hősdolgot, én nem érzem ennyire heroikusnak, de jólesik :))
   Nem lehetett feedbacket adni sajnos, vagy nekem nem derült ki.

   Köszi az overall pozitív visszajelzést :)

   Törlés
 9. Ezt a bejegyzést végtelenül tudtam volna még olvasni! Csodaszép élmény. Illetve felnyihogtam a kritikus részeknél, mintha magamat olvastam volna. Nekem egy pár napos kórházi látogatás során pl. olyan szúrt szemet, hogy ocsmányul van hegesztve a padlón a linóleum, aminek hangot is adtam. Erre mondta a szobatársam férje, hogy aki felizgatja magát ilyesmit, ne csodálkozzon, hogy kórházba kerül. :-D Kívánok sok boldog percet nektek es várom a bejegyzéseket, instás képeket!

  VálaszTörlés
 10. végtelenül cuki kis csöpp a babátok és az utolsó kép... hát igen... sugárzik a boldogság <3
  köszönöm, hogy leírtad a szüléstörténeted, nagyon jó volt olvasni! egyrészt a ti történeteteket és boldogságotokat, másrészt - természetesen - az emberben ilyenkor lejátszódik a saját szülésélménye és az is nagyon megható :)
  a kórházi körülmények... ami nekem végtelenül pozitív, hogy végig, ahogy olvastalak, azt éreztem, hogy rátok igazán, odafigyelően figyeltek és foglalkoztak veletek - ez borzasztó jó lehetett (igen, megint bekopognak a saját hazai emlékeim, ahol én ezer bántó kérdést és beszólást kaptam). Összességében szerintem ez nagyon fontos... az ember talán az apróbb kellemetlenségeken túllendül, de, ha azt érzi, hogy törődnek vele és odafigyelnek rá, tehát biztonságban érzi magát - ez lehet a legfontosabb.
  Hosszú, boldog életet neked Dani, nektek pedig jó szülősködést ;) :*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönjük! igen, egyébként szerintem ezért is viseltem jól az egész indítósdit, meg hogy ilyen "műszeres" lett a szülésélményem, mert végig biztonságban és partnerként kezelve éreztem magam, nem csak szenvedő alanya voltam a folyamatnak.

   Törlés
 11. Kedves Vera! A lehető legjobbkor jött szembe a beszámolódat, mivel két héten belül születik a kislányom, és minden jel arra mutat, hogy császár lesz (medencevégű fekvéses). Nagyon jó volt olvasni a történeted, még úgyis, hogy nyilván óriási lesz a különbség a magyar és az általad tapasztaltak között, de a türelmetlen várakozásomat feldobta és örömet szerzett. :) Nagyon cuki a babátok, sok egészséget és boldogságot hozzá! :) B.

  VálaszTörlés
 12. "És akkor az utolsó nap még az is kiderült, hogy a fiúknak kék, a lányoknak rózsaszín egészségügyi kiskönyv illetve "tgyás"-igénylőlap jár. Excuse me?..."

  Nagyon tetszett a kórházi beszámolód, de ezt a mondatot nem tudom értelmezni. Vagy nem látszik a babán hogy ő kicsoda?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mondjuk felöltözve kevés újszülöttön látszik, hogy fiú vagy lány, de általában amilyen szituban egészségügyi kiskönyvre szükség van, ott levetkőztetik, ill. ott van a szülő; arról nem is beszélve, hogy rá van írva a neve a kiskönyvre... (persze itt túlzás nélkül bármit lehet anyakönyveztetni, szóval abból nem biztos, hogy a neme egyértelműen kiderül)

   Törlés