2020. július 29., szerda

social media

Jaj, olyan nehéz ez a mit teszek közzé a gyerekemről online kérdés. Alapvetően azon az állásponton vagyok (present perfectben, már Dani születése előtt is, és jóval a Kaleta-ügy előtt is), hogy nem teszek képet közszemlére olyasvalakiről, aki nem tudja a beleegyezését adni. Elkövettem azt a hibát párszor felnőttekkel is, hogy kiraktam róluk (vagy velük közös) fotót a megkérdezésük nélkül, és utólag szóltak, hogy not cool, vegyem le (pl. itt a blogon). Egy gyerek, akár csecsemő, akár az internet használatát, célját és veszélyeit még át nem látó kisiskolás, nyilván nem tud ebben a kérdésben dönteni. Szóval úgy érzem, nem fair kiszolgáltatnom. A másik, hogy 500+ ismerősöm van a facebookon és 200+ követőm az instán, és el nem tudom képzelni, hogy őket mind pont az én gyerekem érdekelné (bezzeg hogy mit reggeliztem!). A harmadik, hogy a képekre adott lájkok a szülőről/höz szólnak.
Na mindegy, hát ez az elmélet ugye egészen addig szép és jó, amíg az embernek nem lesz egy halálosan cuki kisbabája, akivel egyszerűen el akar dicsekedni, mert hát annyira halálosan cuki (és minden nap egyre ~bb)! És személyesen, meg olyanoktól, akiknek privibe küldtem képet, számtalan bókot bezsebeltem már és nagyon jólesett, hát mégiscsak az én gyerekem. Úgyhogy komoly csatákat vívtam magammal, és végülis azt a remélhetőleg tényleg arany középutat választottam, hogy ha olyan kép készül, amit mindenképp meg akarok osztani (ez is mi már? mikor/miért lett ez ennyire fontos? mármint nekem, gyerektől függetlenül?), akkor nem állok ellen a kísértésnek, de kitakarom a babber arcát.

3 megjegyzés:

 1. Amikor az ember emmyi szennyről olvas (Maddie McCann, Kaleta-ügy, pwdofil hálózatok), érthető ha a cuki kisbabájàt félti az idegen szemektől,illetve tiszteletben szeretné tartani a jogait. Ez is egy szempont ugyanúgy, mint az összes celebé vagy ismeretlen influenszeré, aki már a szülőszobáról teljengőseket posztol és hastagel, illetve minden áldott nap kitapétázza a szociális felületeit a gyerekével és még pénzt is keres vele. Nehéz eldönteni, mi a jó középút. Az instád védett, teljesen idegenek nem látják. Talán a személyes requestek a járható út, ott mindenki lekövethető, van azonnali feedback is. ;-) Ha lehet kérni, az első között leszek. :-)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Vera! "Flora magyar blogja" által fedeztem fel a blogod pár évvel ezelőtt. Azóta folyamatosan olvaslak (Debrecenből), és ismeretlenül is nagyon örültem Dani érkezésének. Igen, a nagymamai lelkületemmel én is szívesen látnám Dani arcocskáját, de a szülőnek kell eldöntenie, mennyire szeretné a gyermek életének pillanatait megosztani, és mekkora nyilvánosság előtt. Szerintem minden olvasód tiszteletben tartja a döntéseteket.
  Eddig is hihetetlen jó energiákat közvetített minden közös képetek, amit Dani érkezése csak tovább fokoz.
  Nagyon jó egészséget kívánok Mindhármótoknak, és várom, várjuk a jelentkezéseidet.

  VálaszTörlés
 3. Igen, én is így vagyok ezzel, kár, kár, és biztos, hogy gyönyörű kisfiúról van szó, de kizárólag az számít, hogy Ti mit láttok jónak.
  Jó egészséget kívánok!!!

  VálaszTörlés