2020. november 20., péntek

napjaink egy nyolc nap híján öthónapossal

Hosszabb poszt napirendről, alvásról, szoptatásról, mozgás- és egyéb fejlődésről, meg babaruhákról.


ezt az appot használom

Hát így néz ki az utóbbi két hónap. Jól látszik az alvásregresszió, hehe. Az elég hülyeség, hogy napközben, amikor a séta (zöld) egybeesik az alvással (kék), csak a zöldet mutatja, így olyan, mintha napközben nem aludna Dani egyáltalán, pedig de. Igaz, még mindig változó, hogy mennyit, ma délelőtt például lenyomott minden méltatlankodás nélkül két és fél órát, most meg az apja elvitte, és megy a bömbölés (ezt a posztot tegnap délután kezdtem írni). Semmi, de semmi tendenciát nem tudok a nappali alvásában fölfedezni, pedig szerintem elég következetesek vagyunk a napirendben. 

Többnyire így néz ki a nap: 
- ébredés 6 és 7 között, reggeli;
- játszószőnyeg 40-60 percig, amíg jó kedéllyel bírja, közben én is reggelizem, elkészülök;
- séta 2-4 óra, amíg föl nem ébred vagy nem nagyon nyűgös, ez alatt minimum fél, maximum 2 és fél órát alszik, van, hogy kétszer felet, van, hogy egyszer felet és egyszer másfelet, és persze van, hogy egyáltalán nem alszik, hanem csak nézelődik (ami teljesen oké), vagy felháborodottan zokog (ez nem teljesen oké), amit többnyire azért sikerül elmulasztanom azzal, hogy lassan tologatom és beszélek hozzá, de ha nagyon keservesen sír és látom, hogy ebből nem lesz alvás, inkább hazahozom;
- ebéd 11 és 2 között valamikor, a séta sikerétől függően
- játszószőnyeg, mint fent;
- alvás 60-90 perc (gyakran nyűggel és kisebb "alibi"szoptatásokkal tarkítva);
- uzsonna vagy ekkor, vagy a következő séta előtt
- játszószőnyeg - ilyenkor már kb. félóra csak;
- kb. 5-7-ig késő délutáni séta, amikor megint vagy alszik, vagy nem, ha szerencsénk van, alszik akár két órát is, ha nem, akkor semennyit, viszont keservesen sír, úgyhogy itt is van minden verzió;
- fürdés (heti háromszor); 
- 8 körül: esti rutin (vacsora, fektetés);
- éjszakai ébredés, ha van, általában hajnali 4 körül egyszer. Utána már nem alszik vissza három óránál többre (sőt, inkább kevesebbre).

Az éjszakai alváshelyzet egyelőre változatlan, 6-7 óra egyben a biztos, a többi ajándék. Annyit figyeltem meg, de ez nem új, csak egyre biztosabb vagyok benne, hogy van összefüggés, hogy minél később alszik el, annál rosszabbul alszik. Tegnap is úgy jött ki a lépés, hogy majdnem 9 volt, mire elaludt, ébresztett is hat és fél óra után. A 8 körüli elalvás (tűnik) ideális(nak), de van, hogy egyszerűen nem alszik el, és ha csúszik egy este, akkor csúszik az egész másnap is természetesen, mert ettől még reggel nagyjából ugyanakkor ébred, mintha tíz órát aludt volna egyben, úgyhogy kialvatlanabb, nyűgösebb, ettől a napközbeni alvásai is nehezebbek, és ez így megy egész addig, amíg valami "át nem kattan" és nem sikerül egy jót aludnia napközben és/vagy utána éjszaka. De akárhogy is, 13-14 óra alvása megvan egy nap, csak a felbontás változó.

Mivel igény szerint van szoptatva, nyilván előfordul a fentinél sokkal gyakrabbi evés is, különösen a kora délutáni alvás környékén, de egy igazán jó, harmonikus, nyugodt napon négyszer eszik napközben, és akár öt és fél órát is kibír két étkezés között (ez jellemzően úgy szokott kijönni, hogy evés - játszószőnyeg - nagyon hosszú alvás séta közben - evés). Lassan el fogjuk kezdeni majd a hozzátáplálást-elválasztást, mert szeretném, hogy mire visszamegyek dolgozni április végén, legalább a tízórai-ebéd-uzsonna legyen kiváltva. December elején kikérjük a gyerekorvos tanácsát ezzel kapcsolatban. Megmondom őszintén, hogy bár nagyon örülök, hogy a sok kezdeti nehézség ellenére abszolút zökkenőmentes a szoptatás, várom azt az időszakot, amikor nem kell ilyen értelemben fizikailag is rendelkezésre állnom.

A mozgás- és személyiségfejlődését rettentő izgalmas nézni, meg öröm is. Lerakom a földre, és azonnal megkeresi a szemével a legközelebbi játékot és már nyúl utána, ha kell, azonnal gurul is. Megfogja és átteszi a másik kezébe, figyelmesen nézegeti, különböző részeit a szájába teszi, maga elé emeli, megint nézegeti, és így tovább, és így tovább. Most már egyértelműen többet van az oldalán, mint a hátán, és egyre gyakrabban, naponta többször látom, hogy fektében "hidazik", hogy elérjen valamit:

(Ugyanezt a pelenkázón is nyomja állandóan, ott is örömmel látom, bár kevésbé szerencsés, néha egészen sokáig kell a lelkére beszélnem, hogy kicsit maradjon nyugton, mert másképp nem tudok tiszta pelenkát / tiszta ruhát adni rá.) 

Nagyon cuki úgy általában is, de az különösen, amikor azért dühöng, mert tele van a keze mondjuk egy textipelenkával (a plüsslajhár után a második kedvenc játékszere), és mivel tudatosan elengedni még nem tudja a tárgyakat, így, tele kézzel nyúl egy csörgő után, de nem tudja megfogni. A másik, ami minden egyes nap megismétlődik, hogy mokkáskanálban kap D-vitamint, és már tök ügyesen nyúl a kanál/kezem után és betolja egyedül a szájába - majd fintorog és szemrehányóan néz, de azért ha utána hagyom, hogy kivegye a kezemből a kanalat és betegye egyedül a szájába és véletlenül azt a végét teszi be, ahol még rajtamaradt egy csepp D-vitamin, akkor újból fintorog és szemrehányóan néz. Pedig én istenbizony elmondom neki minden egyes alkalom előtt és közben, hogy ez mi és milyen ízű, szóval átverésről szó sincs. :D 

Nagyon szeret hangos cuppanós puszikat kapni az arcára és a nyakára, és ilyenkor nagy rötyögéssel és vigyorgással fokozza az amúgy is tetőfokára hágó hangulatot, és az olvadozás sosem látott méreteket ölt. Rengeteget mosolyog amúgy is, fülig érő szájjal, olyankor aztán minden baját elfelejti az ember. 
Szuperjól elvan egyedül. Most már többnyire magára hagyom a játszószőnyegen minimum annyi időre, amíg én reggelizem/ebédelek, néha kicsit tovább is. De gyakran be is fekszem mellé a járókába, amióta ki van bővítve és így is kényelmesen elférünk, ilyenkor a saját perspektívájából tudom figyelni (és dokumentálni), és nekem ez messze a legérdekesebb és leghálásabb része a gyereknevelésnek, ahogy látom, hogy kibontakozik mindenféle beavatkozás nélkül. 

itt is épp bontakozna kifele a pehelyzsákból


Ja, és még azt el kell, hogy mondjam, hogy ha most lennék kismama és kéne nulláról babaruhákat vennem, csakis tőlük vennék (meg talán néha a H&M-től, amikor túl cukik az állatos dolgaik) - praktikus, minőségi, tartós, uniszex, fairtrade. Nemrég fedeztem fel őket, elég drágák, de eddig úgy ítélem meg, hogy minden centet megér minden ruhadarab. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése