2020. december 25., péntek

körkérdés az olvasókhoz - update

Magyarázattal tartozom, teljesen jogos. A kettővel ezelőtti posztban feltett kérdés(eke)t az ihlette, hogy az én anyukám nagynénje Pikler Emmi magyarországi csecsemőotthonának, a Lóczynak volt az igazgatója egy időben, és személyesen Pikler Emmitől tanult csecsemőgondozást a negyvenes-ötvenes években (miután sikerült egy budapesti csillagos házban túlélnie a soát). Az én első gyerekorvosom a Lóczy gyerekorvosa volt. Hetente járt hozzánk egyéves koromig (vagy lehet, hogy tovább is), és minden egyes apró mozdulatot, gondozási lépést megmutatott anyunak és kíméletlenül megmondta neki, ha valamit szerinte rosszul csinált. (Anyunak addigra már több mint 15 éve nem élt a saját anyukája, akitől ilyesmiben tanácsot kérhetett volna.) A Pikler-módszer szerint voltam csecsemőgondozva (meg az öcsém is persze), de ennek ellenére én is, mint olyan sokan, egészen a közelmúltig a "ridegtartásra" asszociáltam erről a névről, teljesen alaptalanul, de szöget ütött a fejemben, hogy miért tartja magát ennyire masszívan ez a tévhit, és arra jutottam, hogy azért, mert a Pikler-módszerről magyarul egyszerűen csak az talál információt online (vagy akár nyomtatott formában), aki kifejezetten ezt keresi, tehát már hallott a névről. Ha bármiféle problémát vagy kérdést beírok magyarul a google-ba, nem a Magyarországi Pikler Társaság honlapja jön föl a válasszal - most az teljesen mindegy, hogy a módszerével egyetértek vagy nem, de egyszerűen nem lehet vele sehol sem találkozni. Pedig ráadásul magyar módszer, tehát igazán lehetne hazai piaca. Jelenlegi formájában teljesen elavult, az Anyák könyvét utoljára a 80-as években adták ki frissítve (!), azóta nyilván csomó minden változott nemcsak az elérhető csecsemőholmik (pl. eldobható pelenka) terén, hanem a tudományban is (pl. mikortól adható tehéntej a babáknak). Mégis, az alapelvek kortalanok és használhatóak lennének bármilyen körülmények között. De egyszerűen nem lehet hozzájuk férni. És még egyszer mondom, az most tökmindegy, hogy az ember egyetért velük vagy nem. 
Nem reprezentatív felmérésem azt az eredményt hozta, hogy magától az ismeri, aki abban a generációban lett szülő, amikor az Anyák könyve aktuális volt, tehát a 70-es, 80-as években (a szüleim generációja), mindenki más pedig, aki véletlenül ismeri, annak a szülei adták a kezébe a könyvet vagy valahonnan máshonnan hallottak róla. Véletlenül senki nem találkozott a módszerrel. A neten valamilyen akut problémára megoldást keresve senkivel nem jött szembe Pikler Emmi neve. 
Na, szóval erre voltam kíváncsi.
Egyébként az az érdekes, hogy pár napja kíváncsiságból beírtam a google-ba, hogy itt van-e Pikler-módszert alkalmazó bölcsi, és kiderült, hogy az állami bölcsikben és a Montessori-bölcsikben és még más magánbölcsikben is őt követik, sok honlapon volt róla és az alapelveiről külön ismertető. És úgy általában úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában sokkal nagyobb keletje van, mint otthon (pun intended). 
Ez a poszt tulajdonképpen egy óriási zárójel, csak meg akartam magyarázni a kérdést a kettővel ezelőtti posztban.

3 megjegyzés:

 1. Én későn olvastam a posztodat, de nekem is csak névről ismerős, anno kisbabával nem halottam róla szerintem... pedig amugy sokat olvastam neten es tobb gyereknevelesi konyvet is olvastam.
  Jelenleg a Pikler háromszög jutott eszembe, nemreg ismertem meg azt is egy Fb csoportban (Természetes játékok a csoport neve, nagyon jó amugy), sokaknak van a csoportból ilyen háromszöge.

  VálaszTörlés
 2. Én hallottam róla korábban is, bár inkább olyan "felhanggal", hogy ez elsősorban csecsemőotthonban nevelkedő babáknak lett kidolgozva. Nem családban élőknek.
  De nem hiszek ilyen "módszerek" szerinti nevelésben, szerintem pont az a baj, hogy nem merünk már az ösztöneink, az érzéseink szerint nevelni.
  Ismét Bobe. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, elsősorban az otthonban élő csecsemők gondozásához lett kidolgozva, épp ezért szerintem se alkalmazható kritika nélkül :)

   Törlés