2021. április 21., szerda

az egy hét múlva 10 hónaposról

Látom magam előtt, ahogy pár hónap/év múlva majd szidom a mostani énemet, hogy miért nem írtam többet a bébiről ide, de az akkori énemnek üzenem mentségül, hogy az appba azért rendesen naplóztam ám! 


Egy szó: TŐTÖTT. Ezt ismételgeti Dániel úr az ébren töltött idő úgy nyolcvan százalékában. Illetve különböző verzióit: ötytötty, työtty, tőőőtt, tőőőőtötty, stb. Iszonyatosan cuki, és nagyon nehéz rajta nem nevetni. Futottak még: a ty, cs és sz közötti valamilyen hang, mintha egyszerre próbálná kimondani ezt a három mássalhangzót, mellé legtöbbször i-t vagy ü-t illeszt, valahogy így: ttttyicssssszüccs. (Fordítása egyértelmű: Mitsütszkisszűcs.) Mostanában gyakori még a csukott szájjal mondott k hang, és visszatért a pa pa pa ma ma ma ba ba ba, ezeket mindig kihasználom és elmondom, hogy a papa/mama/ő, a baba épp mit csinál. Nagyon igyekszem kerülni az E/3-at saját magamról illetve róla beszélve, az esetek 99%-ában sikerül. Nagyon izgi ez a beszédfejlődés! (Az enyém is :D) És érteni is egész biztosan egyre több mindent ért.

random kép: nyárikalap-próba (áll alatt megkötős, az nem látszik)

Van pár gumijáték, amiket ha megnyom, sípolnak, ezeknek állandóan visszasípol, sőt, már amikor meglátja őket, elkezd magas hangon őőő... sikongatni, talán az a legjobb szó. A sikongatás enélkül is terítéken van, meg úgy általában a magas hangok gyakorlása, de amikor ezeket a gumiizéket meglátja, garantáltan az ő nyelvükön szól hozzájuk, olyan szép tőle. A másik gyönyörű dolog, ami tök új, hogy mindig, a legnagyobb zokogás közepette is visszamosolyog a mosolygósra festett/varrt/rajzolt stb. játékokra! 
Ha együtt nézegetünk könyvet, várakozóan néz rám, amikor egy oldalt "elolvastunk", és már egész ügyesen tud lapozni is, bár az a gyanúm, hogy ez egyelőre inkább véletlen. Nagyon szeret labdázni, ez nála nem társas, hanem kifejezetten önálló tevékenység: pattogtatja, gurítja, utánakúszik, da capo al fine, felnőttek, ha lehet, ne legyenek útban, játékok, ha vannak, azokat félredobálja az útjából vagy nemes egyszerűséggel átkúszik rajtuk / húzza őket magával, a bútorokat pedig nagyon ügyesen kikerüli. Másik kedvenc játéka mostanában egy cumisüveg-kupak, amit szintén lehet gurítani, odacsapni hangosan a padlóhoz, szájba venni, stb. Van egy műanyag zöld müzlistála is, amit imád bedobálni a polcára (kapott egy polcot pár hete), baromi nagy zajt csap vele, ilyenkor először megriad, aztán nyugtázza, hogy ő csinálta, és megismétli. Ötször. Lehetőleg miközben B. konferenciahívást bonyolít a másik szobában. :D 

De amivel nem tud egy tárgy se versenyre kelni: a koszok/szöszök. Minél sötétebb, annál jobb. Ni, ott egy kosz!!!, szúrja ki a szoba túlfelében, eldob mindent, ami a kezében volt, és már megy is, sikongat, el nem tudom képzelni, mit találhatott, és akkor észreveszek egy mikroszkopikus fekete pöttyöt a parkettán, amit Dániel élvezettel felragaszt a mutatóujjára, majd bevesz a szájába és csámcsog és cuppog. Minek főzök neki, csak azt nem értem... :P
Most az egész gyerekszoba az övé, mindenhova odamehet és oda is megy, a beépített szekrényt használja például mászókának ("lépcsőnek használta a könyves/ polcokat egész délután" ), és a gyerekszoba ajtajában van kívülről, összecsukva a járóka, hogy ne tudjon kijönni, sajnos ez nem ideális megoldás, de egyelőre nem tudunk jobbat. Mindenesetre sokszor odajön a rácshoz szemlélődni, hogy mi épp mit művelünk, nagyon cuki (akkor is), amikor onnan leskelődik kifele. 

volt pár szuperjó meleg nap, amikor ilyet is lehetett csinálni...
már a múlté, de hátha hamarosan megint!

Az alvásról a múltkor írtam, azóta is ugyanúgy, annyi változás van, hogy láthatóan (hallhatóan) nem igényli a mesét, köszöni, hozzá ne beszéljenek, lehetőleg simogassam a hátát, és amúgy legyen csönd. Most ilyen 9-11 órákat alszik egyben, szóval szuper. Napközben kétszer alszik nagyjából 1,5 órát. Egyelőre babakocsiban, de próbálom átszoktatni az ágyába, mert a babakocsit záros határidőn belül ki fogja nőni. Most pl. egy órája az ágyában durmol. :) Ja, a babakocsiban fekve visszainteget! :)

A mozgásfejlődés nekem most kicsit érzékeny pont, mert azt érzem, hogy stagnál, miközben NYILVÁN NEM, és nem verseny, stb., de idegesít, hogy nála kicsit idősebb vagy pláne kicsit fiatalabb babák már álldogálnak meg ilyesmik, ő meg próbál rájönni a mászásra, de eddig még csak kétszer sikerül rendes négykéztérdre emelkednie, pár másodpercre, amúgy csak külön-külön nyújtja ki a könyökét vagy nyomja fel a fenekét és hajlítja a térdét. Tiszta hülyeség, én is tudom, hogy nem igaz, hogy stagnálna, egyrészt mert láthatóan próbálkozik, másrészt mert közben meg csomó más képessége is fejlődik, meg hogy időben van, meg hogy engemamásgyerekenemérdekel, szóval majd beszélek a fejemmel. Ja, amúgy közben az ülést is készíti elő hasonfekvésből félkönyékre emelkedéssel és oldalra fordulással (ld. kép), meg rajtam illetve a beépített szekrénybe kapaszkodva többször is felhúzta magát térdelésbe, szóval na. Még hogy stagnál. 


az Ő meséjét olvassuk

Az evése elég katasztrofális, a főzelékek többnyire csak gyümölccsel összekeverve csúsznak, már tényleg nem tudom, mitől függ, mert mindenféle textúrával és ízzel kísérleteztem. Próbáltam darabosabbat is adni, hátha, de úgy se volt jó. A kenyérhéjcsócsálás nagyon bejön viszont. Kár, hogy azzal nem lehet jóllakni. :D Pohárból ügyesen iszik. 

Szóval így állunk (kúszunk brrrrr anyai többes); ki hiszi el, hogy ez a gyerek bő két hónap múlva egyéves lesz? Én biztos nem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése