2017. október 11., szerda

csodaPárizs

Gyorsan írok a párizsi hétvégéről, mielőtt okafogyottá válik. NAGYON JÓ VOLT. Így, csupa nagybetűvel. Csütörtök este (ld. előző bejegyzés) elöntött a nosztalgia, és ez utána még három napig tartott, hat éve nem voltam Párizsban, és rájöttem, hogy hiányzik, és annyira jó volt visszamenni!... Nem tudom, Párizs valahogy tudja azt, amit nem sok város, hogy amellett, hogy közhelyes, hogy rengeteg a turista meg a giccs, mégis olyan valódi és emberi, élhető és szerethető. (Vagy még mindig nem "józanodtam ki".)

Pénteken késő este érkeztünk (318-cal ment alattunk a német ICE!!), én azonnal transzba estem, mert óóómájgád, ugyanarra a metróra szálltunk fel a Gare de l'Est-en, amivel AKKOR, 10 éve jártam, amikor Villejuif-ben laktam egy családnál és a belvárosba jártam nyelvsuliba, és ott volt a megálló, ahol leszálltam három hétig minden reggel! 
Most olyan környéken laktunk, ami bármelyik városban lehetne, építkezés, forgalom, szürkeség, sehol semmi párizsosság (a Périphérique, a helyi hát nem is tudom, Róbert Károly krt. mellett), de azért természetesen az Eiffel-torony így is látszott az ablakból :D Szombat reggel óriási lelkesedéssel vetettük magunkat a napsütéses (!) belvárosba, és rá kellett jönnöm, hogy pár alap helyen kívül semmire, de semmire nem emlékszem a városból, mi mihez képest hol van, milyen messze... Lehet, hogy akkor se tudtam, amikor hat éve ott éltem öt hónapot (Erasmus)? Anyways, szóval várost néztünk, tényleg az obligát részeket, aztán délben találkoztunk az öcsémékkel, akikkel a tervekkel ellentétben végülis nem ebédeltünk, viszont elvittek minket a mecsetbe, ami valami gyönyörű, és mivel véletlenül rossz irányból közelítettük meg, nyitvatartási időn kívül és ingyen jutottunk be. :D (Amúgy 3 euró lett volna a belépő, de na.) Aztán elvittek minket egy gyönyörű kórházba (!!), nem tudom, honnan találnak ilyen helyeket, de a lényeg, hogy mindketten fotóznak, és ezért direkt olyan helyekre mentek ők maguk is, amik nem közhelyes notredámok meg ejfeltornyok, hanem olyasmik, amiket épeszű embernek a turistáknak amúgy eszébe nem jutna megnézni, mert nem tudják, hogy a világon vannak. Aztán elmentünk kávézni, és végül az Eiffel-toronyhoz is (háhá!), a Bir-Hakeim hídon is átsétáltunk, nagyon szép! 
Aztán elváltak útjaink, mi ugyanis mentünk Michał-ékkal, a párizsi lengyel barátainkkal találkozni (Michał-val 10 éve ismerkedtem meg a nyelvsuliban, ahol Fannival is, és utoljára az esküvőnkön találkoztunk három éve), a francia házikosztjáról híres Bouillon Chartier nevű étterembe mentünk vacsorázni - fél órát kellett sorbaállni, hogy bejussunk! Foglalni náluk ugyanis nem lehetséges, viszont elég gyorsan haladnak a dolgok, mert nagyon nagy a hely. Először lengyelül próbáltunk beszélgetni, de egyrészt én alig emlékszem valamire (kb. 5 vagy 6 éve nem használtam?), másrészt B. nem ért mindent és nem is tud résztvenni a társalgásban, úgyhogy a Rá való tekintettel végül angolra váltottunk sajnos szerencsére.
A lengyelektől végülis másnap kora délután váltunk csak el, mert a magyaros lengyeles vendégszeretet jegyében szombat este meghívtak magukhoz brunchra másnapra, ami végülis inkább ebéd lett, legalábbis az időpontot tekintve (amúgy szerintük paprikás rántottát szolgáltak föl, szerintünk tojásos lecsót). Ők egyébként a Maisons-Alfort nevű agglomerációban laknak, kicsit Luxembourg-jellegű a hely, pici és csöndes és zöld, de 8 perc a Gare de Lyon RER-rel. Megbeszéltük, hogy mi lenne, ha ezután gyakrabban találkoznánk, jöjjenek meglátogatni minket, és utazhatunk valahova esetleg négyesben is valamikor. 
A vasárnap délutánt a Champs-Elysées-n sétálva töltöttük, és végül a Louvre-tól a Latin Negyeden át gyalog mentünk a Gare de l'Est-re a vonatunkhoz. 

"A zsidók vagy az ivritek felé kell menni?" - kérdezte B. az állomáson.

ibis budget hotelszoba
 Szombati városnézés a napsütésben:
Én három sokkal jobb lapot vettem, persze még egyiket se írtam meg vagy adtam föl...


Az ott a Sorbonne


Ez meg itt a Luxembourg-kertNem emlékszem, melyik metrómegálló


Balra a Panthéon
 Mecset:

"Természetes közegünkben", ahogy az öcsém írta találóan - mentségünkre szóljon, ez a kép kb. fél 4-kor készült, mi pedig fél 2-kor találkoztunk ebédelni, csak kiderült, hogy ők nemrég reggeliztek :P

Ez a szép kórházépület
 Torony:


Jellemző

A Bir-Hakeim híd


ez a Bouillon Chartier

Ez meg Michał és én vagyunk, 10 évvel később, a nyelviskola (volt?) bejáratánál
Lelkesen metrózunk
 Maisons-Alfort:

Lecsó másnap délelőtt

Azok a csodás csigalépcsők...!

Sajnos sem ez, sem a következő nem Michał-ék lakása, de egész közel van hozzájuk.

Ez már a Champs-Elysées, lovas rendőrökkel!
Jardin des Tuileries
Louvre

Bouquiniste-ek :)

Szajna-part búcsúzóul :)


2 megjegyzés:

  1. PONTOSAN ilyen ibis szobában szálltunk meg Berlinben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. most látom a kommentedet csak! és onnan is látszott az Eiffel-torony? :))

      Törlés