2020. március 14., szombat

köcsög korona 3 (a pánikvásárlás lélektanárúl)

Tegnap reggel ott voltam nyitásra az Auchanban. Igazából B. mondta, hogy menjek (ő még épp Budapesten, ma estig, remélhetőleg vissza tud jönni), én meg bár úgy gondoltam, hogy ha még Olaszországban is zavartalanul működik az ellátás, pedig ott egy egész ország vesztegzár alatt van, akkor itt aztán pláne nem lehet baj, azért mentem, mert gondoltam, az sose árthat, ha vannak itthon tartós élelmiszerek, korona ide vagy oda. És nálunk nem nagyon szoktak elfekvő alapanyagok lenni, általában rövidtávra vásárolunk frisset, a mélyhűtőnk szinte töküres, kb. krumpli meg száraztészta meg fűszerek vannak mindig, engem ez néha zavar is, de aztán mégis inkább frisset veszünk, hetente egyszer, pénteken vagy szombaton. Szóval mentem, és az Auchan még nem volt nyitva, amikor beértem az épületbe.


Egymás mellett toltuk be a kocsinkat egy nővel, aki mondta, hogy őrület, ami itt van, mit gondolnak vajon az emberek, mi lesz, világvége? Mondtam, hogy igaza van, én se igazán értem, de hát látja, hogy mi is ugyanazt csináljuk. Mire mondta, hogy dehogyis, ő nem, ő csak a hétvégére jött bevásárolni, és amúgy se kéne beszélgetnünk, két méter távolság! De közben röhögött, aztán elköszöntünk. 
Én meg mentem körbe, és iszonyatosan sokan voltak, főleg a tésztás-rizses polcoknál, meg a tartóstejnél, meg a "magvaknál" (lencse, csicseriborsó, stb.), és csak néztem az embereket, hogy tényleg, mire készülünk tulajdonképpen, de közben én is pakoltam be a száraztésztát meg mirelit zöldbabot meg tartóstejet meg WC-papírt! És közben azon gondolkoztam, hogy de miért csinálom, ha közben úgy nézem a csurig megpakolt bevásárlókocsikat, hogy azt gondolom, meg vannak őrülve, akik tolják. Jó, mentségemre szóljon, én legalább nem kétszáz liter ásványvizet vettem. :D 


Ráadásul olyan tömeg volt, hogy egyrészt tök nehezen fértem oda egy csomó polchoz, másrészt többször is megfordult a fejemben, hogy otthagyom a francba az egész bevásárlókocsit úgy, ahogy van, fog a fene ezzel szórakozni, majd visszamegyünk hétfőn, amikor elült a pánik. Igenám, de nincs itthon kaja a hétvégére, vasárnap a boltok zárva, ma (szombaton) még egyedül leszek, és simán lehet, hogy ennél csak rosszabb lesz az Auchanban a helyzet. Ha viszont már ott vagyok és vásárolok, akkor nincs értelme keveset vennem, mert sorbanállni akkor is ugyanannyit kell, akkor már legyen értelme... Meg mások is mennyi rengeteg mindent vesznek, mi marad nekünk, ha nem veszem meg most, ami kell, meg ennyi ember csak nem tévedhet... A legrosszabb érzés az volt, hogy úristenmitvegyek, mindenelfogy, mileszmost, nincs időm átgondolni, hogy ha most tényleg meg kell vennem mondjuk két hétre előre az alapanyagokat, akkor mik is lennének azok, amikből értelmes kajákat lehet főzni. Próbáltam nyugalomra inteni magam, hogy de a bolt nem zár be, az élet nem áll meg, ha valamit most nem vettem, meg lehet venni később (legfeljebb nem pont azt a márkát és száz óra sorbanállás árán), de amikor többszázan tolonganak az ember körül úgy megpakolt kocsikkal, hogy szinte ki se látszanak mögülük, akkor azért az elég apokaliptikus!

Nem tudom, hogy lehet ennyi embert így behülyíteni, de jól sikerült nagyon. Mikor visszaértem a parkolóba, már dugig tele volt, olyan helyeken is álltak autók, ahol nem is volt hely, szóval még szinte örültem is, hogy még jókor mentem. Borzasztó. Ezt a posztot azért is írom, hogy ha megint lenne ilyen, akkor legyen mit elővenni és felidézni, hogy NEM-KELL-VÁSÁROLNI. (Viszont arra ez jó alkalom, hogy átgondoljuk, milyen élelmiszerek azok, amik jó lenne, ha mindig lennének itthon. A csokin kívül, mármint.)

1 megjegyzés:

  1. Mi 13-án vásároltunk (Spanyol o). Az kasszás nő viccelődött, hogy "kötelezik kesztyűbe dolgozni", mennyire utálja és kérdezte, hogy mi is készülődünk a világ végére? Mindenkiben az volt, hogy teljesen el van túlozva ez az egész. Mi a heti bevásárlást végeztük, de figyeltük a híreket egy ideje így a helyzetre való tekintettel többet pakoltunk a kosárba. Rövidesen meg felkészültségi állapotot hirdettek meg, bezárásra kötelezték az éttermeket, szórakozó helyeket és ekkor elindult a pokol, mindenki őrülten vásárolni kezdett, kiürítettek mindent. Mi sacc per kb egy fél nappal előztük meg a káoszt!

    VálaszTörlés