2019. április 25., csütörtök

Äddi, Monseigneur

Ugyan én semennyire se kötődöm személyesen a nagyhercegi családhoz, Jean korábbi nagyherceg halálának hírekor és főleg azóta, az életútjáról olvasva, mégis elfogott valamiféle megilletődöttség. 

Jean luxembourgi nagyherceg (1921. január 5-2019. április 23.)Rendkívül gazdag és hosszú élete volt, 98 évesen halt meg, és ugyan tüdőgyulladásban, de előtte szinte makkegészséges volt. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy tizenkilenc évvel ezelőtt, 2000-ben lemondott a trónról fia, Henri javára, és azóta visszavonultan élt fischbachi kastélyában. Bár ismerünk uralkodót, aki 90 fölött is "praktizál", azért érdemes elgondolni, hogy Jean már 19 évvel ezelőtt is majdnem 80 volt, úgyhogy igazán senki nem mondhatja, hogy idejekorán ment nyugdíjba.


Aktív korában jócskán kivette a részét a luxemburgi közéletből. 1939-ben, 18 évesen lett hivatalosan is trónörökös, de sajnos hónapokon belül kitört a második világháború, és Jean, ahogy minden luxemburgi, tudta, hogy az ország semlegessége nem lesz elég az életben maradáshoz... Így a német megszálláskor, az 1940. május 9-ről 10-re virradó éjszaka leple alatt, a francia hadsereg védelmét élvezve Nagy-Britanniába szökött édesanyjával, az akkor uralkodó Charlotte nagyhercegnővel (Grande Duchesse Charlotte). Először a nagyhercegi család többi tagjával együtt bujkált, majd csatlakozott a brit hadsereghez, ahol 1944-ben kapitánnyá léptették elő. (Ugyanebben az évben az anyai nagynénjét Dachauba, majd Flossenbürgbe deportálták, és bár túlélte a megpróbáltatásokat, de soha nem heverte ki őket, és kilenc évvel később, ötvenöt évesen, a táborokban szerzett sérülései következtében meg is halt...) Luxemburgot pedig természetesen bekebelezte a Harmadik Birodalom.
Jean 1944. június 11-én szállt partra Normandiában, harcolt Caenben és Brüsszel felszabadításakor. Szeptember 10-én pedig részt vett Luxembourg felszabadításában is. :) 


1953-ban házasodott össze Joséphine-Charlotte belga hercegnővel, akivel gyors egymásutánban öt gyerekük született, köztük egy ikerpár. A legidősebb most 65, a legfiatalabb 56 éves. 
A luxemburgi trónt 1964. november 12-én foglalhatta el, amikor édesanyja, Charlotte nagyhercegnő lemondott az uralkodás jogaráról. Harminchat évig uralkodott, állítólag nagy népszerűségnek örvendett, visszafogott volt, alig nyilatkozott a sajtónak, és meggyőződéses Európa-párti volt. Ha a rengeteg nekrológnak hinni lehet, tulajdonképpen a luxemburgiság lényegét testesítette meg: uralkodóként ízig-vérig luxemburgi, politikusként európai, magánemberként elégedett nagy- illetve dédapa. (Összesen 21 unokája született!)

2000. október 7-én fiával, Henrival, akinek a javára épp lemond a trónról. 
Jeannak egyébként távolról magyar kötődése is van: a nagybátyja az utolsó osztrák-magyar uralkodó, IV. (Boldog) Károly volt.

A temetés május 4-én lesz az itteni Notre-Dame-ban, addig is tizenkét nap nemzeti gyászt hirdettek, minden lobogó félárbócon van, a nagyhercegi udvar pedig hat hétig gyászol. Elhalasztották az erre a szombatra tervezett Duck Race-t is, a pártok pedig jövő hétfőig felfüggesztették az EP-választási kampányukat, törölték az ehhez kapcsolódó rendezvényeket is. Ma olvastam, hogy Jean testét a nagyhercegi palotában fogják fölravatalozni, szombaton szállítják át a colmar-bergi kastélyból. A szállítás útvonala és időpontja nyilvános, úgyhogy tömegekre számítanak az utcán, illetve mehet mindenki leróni a kegyeletét a palotába, egész jövő héten meg vannak adva idősávok erre a célra. Sőt, a temetés is nyilvános, de mivel a katedrális befogadóképessége korlátozott, jövő hétfőn reggel 9-től kell regisztrálni annak, aki részt szeretne venni (egy fő maximum saját magát és plusz egy főt regisztrálhat), érzésem szerint 9:10-re betelnek a helyek... 

Mindenki gyászol, a BCEE (helyi OTP) is, ezt ma láttam a belvárosban:
(Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése