2016. június 23., csütörtök

Schéien Nationalfeiertag!

Boldog nemzetiünnepnapot! :) 

Luxembourgban június 22-én és 23-án van augusztus 20-a: eredetileg ilyenkor ünnepelték Charlotte nagyhercegnő "születésnapját" (ami valójában január 23., de olyankor nem nyár van, értitek, ezért legyen inkább június), de amióta Charlotte már nem uralkodik, ez lett A Nemzeti Ünnep. Mindenféle katonai parádék vannak, meg őrségváltás a Buckingham nagyhercegi palota előtt, meg kirakodás, sör, virsli és bulika, de a legnagyobb szenzáció (#ingerküszöb) a 22-e esti tűzijáték. Persze mi is bementünk, de el is döntöttük, hogy legközelebb itthonról nézzük, mert olyan tömeg volt a belvárosban, hogy egy gombostűt nem lehetett leejteni, konkrétan úgy kellett keresztülfurakodni a népen - persze nagyrészt azért, mert jó idő és gyakorlatilag "péntek" este lévén mindenki az utcán nézte az EB-t a kocsmák kivetítőin. 
A tűzijáték meglepően nagyon szép volt, én azt hittem, ebben a műfajban nem nagyon tudnak újat mutatni, kb. nyolc budapesti augusztus 20-a és két franciaországi július 14-e után, de tudtak. 
Mi a mai napot ünnepélyesen vásárlással töltöttük - Trierben, ahol nem nemzetiünnepelnek -, mert az új lakásban nagyon sok dolog hiányzik. Végre úgy mentünk be a Butlersbe, hogy kellettek is onnan dolgok és meg is engedhettük magunknak, hogy ott vegyük meg egy részüket (kb. ugyanolyan árai vannak, mint itt az Auchannak)! :) Vettünk például: evőeszközelválasztót (fiókba), tésztakiszedőt, müzlistálat, fokhagymanyomót, zöldséghámozót, abroszt, vállfát, egy plüsszamarat (alapfelszerelés minden háztartásban), továbbá sortokat és pólókat. Meg még ami nem jut eszembe. 
Egyelőre nincsenek: tányérjaink, főzőedényeink, szennyestartónk, porszívónk és pár bútor, amikre majd később kerül sor. Meg még ami nem jut eszembe.

Azt meg csak megjegyzem halkan, hogy itt ma 30 (!!!) fok van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése